TEHOPlus – ratkaisuja vesistö- ja ympäristökuormituksen vähentämiseksi sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

 

Tälle sivulle on kerätty joitakin TEHO Plus – Maatalouden vesiensuojelun tehostaminen -hankkeen tuottamia materiaaleja. Hankkeessa on kehitetty ratkaisuja maatalouden vesistö- ja ympäristökuormituksen vähentämiseksi sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi ja levitetty tietoa niistä.

Viljely muuttuvassa ilmastossa – Miten peltoviljely sopeutetaan onnistuneesti
Viljelijöille TEHOPlus-hankkeessa koottu tietopaketti kertoo ilmastonmuutoksen tuomista muutoksista maataloudelle ja niihin sopeutumisesta. Suomelle muuttuva ilmasto voi olla myös mahdollisuus. Tietopaketin ovat kirjoittaneet Pirjo Peltonen-Sainio ja Kaija Hakala MTT:stä.

Maatilan ympäristötesti ja ympäristökäsikirja

TEHO Plus-hankkeen julkaisusarjasta löytyy oppaita mm. ekosysteemipalveluista maatiloilla, luonnon monimuotoisuudesta, kerääjäkasveista ja viherlannoituksesta.

TEHO Plus- hankkeen loppuseminaarin materiaalit (kalvot ja luentovideot). Loppuseminaari pidettiin 6.2.2014 Turussa.

TEHOPlus-koulutusten materiaaleja mm. maan kasvukunnosta, lannan tehokkaasta käytöstä ja kerääjäkasveista.

Laskureita lannoituksen suunnitteluun.

Viljelijähaastatteluissa esitellään viljelijöiden kokemuksia, hyviä esimerkkejä ja innovaatioita suojavyöhykkeistä, ravinteiden kierrätyksestä, energian säästöstä, viljelykierrosta ja perinnebiotooppien ylläpidosta.

Suojakaista. Kuva: Ville Heimala/TEHOPlus-hanke
Suojakaista. Kuva: Ville Heimala/TEHOPlus-hanke

Yksi vastaus aiheeseen “TEHOPlus – ratkaisuja vesistö- ja ympäristökuormituksen vähentämiseksi sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi”

No-Till viljelyä eli suorakylvöllä on mahdollista päästä kaikkiin Tehoplus-hankkeen ympäristötavoitteisiin. Kohdentamalla pitkäaikaisellasuorakylvöllä aikaansaatavissa oleva ympärivuotinen kasvipeitteisyys (joka on verrattavissa nurmeen ja suojakaistoihin) juuri ravinne päästöjä eniten aiheuttavalle saaristomeren ja itämeren savialueille sillä saataisiin ympäristotuelle paras vaikutus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *