OSMO-hanke: Kuivatus kuntoon – mutta millaisella salaojituksella? 3. ja 4.10.2018

 

Lohkokohtainen salaojituksen suunnittelu ja kokemuksia uusista salaojitusmenetelmistä

Sään ääri-ilmiöiden ennakoidaan lisääntyvän, jolloin peltomaan kunto korostuu. Toimiva kuivatus on edellytys maan hyvälle rakenteelle ja kasvien juuriston kehitykselle.
Kuivatuksesta on hyötyä sekä kuivissa että märissä oloissa. Salaojitus on kuitenkin kallis investointi, joka kannattaa suunnitella huolella ja sovittaa kunkin lohkon ominaisuuksiin. Pahimmillaan pelto on salaojitettu kahdesti, mutta heikon vedenläpäisykyvyn johdosta vesi ei pääse salaojiin. 

Tule kuulemaan irlantilaisten asiantuntijoiden neuvoja ja kokemuksia uusista ja kustannustehokkaammista salaojitusmenetelmistä, mm. tehokkaasta, vaikeissa olosuhteissa (sademäärät jopa 1300 mm/v) toimivasta ”monikerrossalaojituksesta”. Etelä-Pohjanmaalla 3.10. sekä Varsinais-Suomessa 4.10.2018 järjestettävän samansisältöisen teemapäivän aiheina ovat pellon kuivatus, maan vedenläpäisykyvyn arviointi ja salaojituksen lohkokohtainen, tarkennettu suunnittelu.
Päivän aikana paneudutaan mm. seuraaviin kysymyksiin:

Pelto piiputtaa – onko vika kuivatuksessa? Mikä on kuivatuksen hyvä taso?
Miten arvioin pellon kuivatustilan ja kuivatustarpeen?
Miten saan pidettyä pohjaveden pinnan riittävän alhaalla ja sadevedet johdettua ojiin?
Miten parannan pellon kuivatusta kustannustehokkaasti?

Millainen ojitus sopii erilaisille maaprofiileille ja rakenteille?
Miten varmistan, että ojitus sopii lohkon maaprofiiliin ja maan rakenteeseen?
Miten arvioin maan vedenläpäisykykyä lohkon eri osissa ja eri maakerroksissa?

Mihin tilanteisiin matala putkitus soveltuu? Mihin tilanteisiin myyräojitus sopii ja miten se pitäisi toteuttaa?
Tarvitaanko soraa? Paljonko? Entä soran vaihtoehdot: kankaat, hake, murske? Paljonko? Ruokamulta? Kalkki?
Kuinka eri salaojitusvaihtoehdot toimivat ja mitkä ovat kustannukset?

Aika: Keskiviikko 3.10.2018 klo 9.30–16.00, kahvimahdollisuus klo 9.00–9.30
Paikka: Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu, Ilmajoen maatalousoppilaitos, Ilmajoentie 525, 60800 Ilmajoki

Aika: Torstai 4.10.2018 klo 9.30–16.00, kahvimahdollisuus klo 9.00–9.30
Paikka: Ammattiopisto Novida, maatalousala, Hämeentie 238, 32200 Loimaa

Kohderyhmä: Viljelijät, salaojasuunnittelijat, urakoitsijat, neuvojat, ELY-keskusten virkamiehet.

Tavoite: Parantaa valmiuksia lohkokohtaiseen ja kustannustehokkaaseen salaojituksen suunnitteluun.

Päivän ohjelma koostuu aamupäivän oppitunneista ja iltapäivällä pelloilla tapahtuvista harjoituksista.

Opettajat: Tohtori Patrick Tuohy ja professori Owen Fenton, salaojituksen tutkijoita ja asiantuntijoita Irlannin maatalousinstituutista (TEAGASC). Englanninkielisen opetuksen tulkkaa suomeksi Tuomas Mattila.

Hinta:
Tilaisuus on maksuton. Lounas ja iltapäiväkahvi omakustanteiset.

Ilmoittaudu: viimeistään ke 26.9.2018.
Ilmajoen 3.10.2018 päivään http://bit.ly/kuivatuskuntoon-Ilmajoki
Loimaan 4.10.2018 päivään http://bit.ly/kuivatuskuntoon-Loimaa

Lisätietoja:
Jukka Rajala, jukka.rajala@helsinki.fi, p. 044 303 2210, OSMO-hanke, HY Ruralia-instituutti
Heikki Koskimies, heikki.koskimies@sedu.fi, p. 040 830 2388, MVEAT-koulutus, SEDU
Sami Talola, sami.talola@mtk.fi, p. 040 501 0700, Maan vesitalous ja kasvukunto -hanke, MTK-Varsinais-Suomi
Kimmo Laine, kimmo.laine@proagria.fi, p. 050 512 1400, Maan vesitalous ja kasvukunto -hanke, ProAgria Länsi-Suomi
Jari Luokkakallio, jari.luokkakallio@proagria.fi , p. 0400 297 235, ProAgria Etelä-Pohjanmaa
Juha Laakso, juha.laakso@proagria.fi , p. 040 526 4930, ProAgria Etelä-Pohjanmaa

Järjestäjät: OSMO – Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä -hanke (Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja ProAgria Länsi-Suomi sekä ProAgria Etelä-Pohjanmaa), Maaseudun vesitalouden erikoisammattitutkinto MVEAT (SEDU Aikuiskoulutus), Maan vesitalous ja kasvukunto -hanke (MTK-Varsinais-Suomi ja ProAgria Länsi-Suomi) ja BSAG.

Koulutusten esite (pdf)

Tervetuloa!

osmo-logo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *