Olisitko kiinnostunut tulemaan mukaan ilmastoviisaita ratkaisuja maatiloille pohtivien ja kokeilevien tilojen
verkostoon?
VILMA-hankkeen aikana pyritään kokoamaan maatilaverkosto, jossa viljelijät voivat jakaa kokemuksiaan ilmastonmuutokseen liittyvistä toimista. Verkostoon osallistuvilla maatiloilla on mahdollisuus olla mukana ilmastonmuutokseen varautumiseen liittyvien menetelmien ja toimien kehittämisessä ja kokeilussa. Lisäksi tilat voivat osallistua ilmastotoimia käsitteleviin työpajoihin, pellonpiennarpäiviin ja muihin hankkeen tapahtumiin kiinnostuksensa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Osallistuminen maatilaverkoston toimintaan on maksutonta, mutta toisaalta emme pysty maksamaan osallistumisesta rahallista korvaustakaan.
Onko tilallasi jo kokeiltu tai oletko kiinnostunut kehittämään ilmastotoimia? Esimerkkejä maatiloilla tehdyistä ilmastotoimista ovat mm:
- Peltojen hiilensidonnan kokeilut
- Peltomaan rakenteen ja kasvukunnon ylläpito
- Peltojen vesitaloudesta huolehtiminen
- Uusien viljelykasvien viljely ja viljelykasvivalikoiman sekä viljelykierron monipuolistaminen
- Monivuotisten viljelykasvien viljely
- Uudet viljelymenetelmät, kuten päällekkäisviljely ja sekaviljely
- Alus- ja kerääjäkasvien viljely
- Kierrätysravinteiden käyttö, biologinen typensidonta
- Tilojen välisen yhteistyön lisääminen eri tavoilla
- Tilan energiaomavaraisuuden kasvattaminen: energialähteenä puu, tuuli, aurinko, biokaasu
Vuonna 2018 tullaan järjestämään ainakin yksi erityisesti maatilaverkoston tiloille suunnattu keskusteleva ja heidän ajatuksiaan kuuleva työpaja ja pellonpiennartapahtuma. Muutoin yhteyksiä pidetään suurimmaksi osaksi verkkoviestinnän avulla (maatilaverkoston kanssa sopien, onko se muodoltaan sähköpostilista, skypekokoukset, facebook tai muu muoto). Lisäksi tulemme tekemään haastatteluvierailuja tiloille, joista toiveena on saada tehdä juttu verkkosivuille www.ilmastoviisas.fi. Toivomme maatilaverkostoon mukaan erilaisia tiloja: eri kokoisia, eri tuotantosuuntia, ilmastoteemoista juuri kiinnostuneita tai jo pidempään ratkaisuja pohtineita.
Maatilaverkoston toiminnan esite (pdf).
Lisätietoja:
Sakari Raiskio
puh: 029 532 6454
sakari.raiskio@luke.fi